19 Ağustos 2014 Salı

Blogger Başlangıç Kılavuzu

Blogger'a hoş geldiniz! Bu kılavuz blog oluşturmada size yol gösterebilir ve Blogger'ın temel özelliklerini öğrenmenize yardımcı olabilir.
Blogger'ı kullanmaya başlamak için Google Hesabınızla oturum açın. (Gmail, Google Grupları veya orkut kullanıyorsanız zaten bir hesabınız vardır.) Henüz bir Google Hesabınız yoksa şimdi bir tane oluşturabilirsiniz.

Blog oluşturma

Blogger'la blog başlatmak için Blogger ana sayfasını ziyaret edin, kullanıcı adınızı ve şifrenizi girip Oturum aç'ı tıklayın. Bir görünen ad girin ve Blogger'ın Hizmet Şartları'nı kabul edin. Ardından, Blog oluşturun bağlantısını tıklayın ve başlayın!
Bir adres (URL) ve blog başlığı seçin. En beğendiğiniz blog şablonunu seçin (yayınlandığında blog'unuz bu şablondaki gibi görünür). Bu adımda yaratıcılığınızı kullanın, kişisel profilinize bilgi ekleyin ve istiyorsanız blog'unuzun görünümünü özelleştirin. Blog yazmaya başlayın!

Kumanda paneli


Kumanda Paneliniz her zamanki gibi başlangıç noktanızdır. Tüm blog'larınız burada listelenir. Her blog'da aşağıda belirtilenler gibi çeşitli işlemler gerçekleştirmek için blog'larınızın yanındaki simgeleri tıklayabilirsiniz.
  • Yeni yayın yazma: Kumanda Panelinizdeki turuncu renkli Kalem simgesini tıklayıp Yayın Düzenleyici'ye erişin.
  • Yayınlarınızı görüntüleme: Gri renkli Yayın Listesi simgesi sizi, belirli bir blog'a ilişkin yayınlanmış ve taslak yayınlarınızın listesine yönlendirir.
  • Favori blog'larınızın güncel hallerini takip etme: Kendi blog listenizin altında, takip ettiğiniz blog'ların listesini, en son yayınlarından yapılmış alıntılarla birlikte görürsünüz.
  • Her şey: Aşağıdakilere hızlı bağlantı için, Yayın Listesi simgesinin yanında bulunan açılır menüye bakın:
    • Genel Bakış
    • Yayınlar
    • Sayfalar
    • Yorumlar
    • İstatistikler
    • Kazançlar
    • Yerleşim
    • Şablon
    • Ayarlar
Kazançlar sekmesinin yalnızca AdSense dilinizi destekliyorsa görüntüleneceğini hatırlatmak isteriz.

Genel bakış

Genel Bakış
Genel Bakış sekmesinde, blog'unuzun faaliyetini, haberleri, Blogger ekibinin sunduğu ipuçlarını ve en yeni İlginç Blog'ları görebilirsiniz.

Yayın yazma

Blogger'da oturum açtıktan sonra blog'larınızın listesini içeren kumanda panelinizi görürsünüz. Yapmanız gerekenler şunlardır:
  1. Yeni bir yayın yazmak için turuncu renkli kalem simgesini tıklayın ve herkesle paylaşmak istediklerinizi yazın.
  2. Bir sonraki adımda Yayın Düzenleyici sayfası açılır. Yayınınıza bir başlık vererek başlayın (isteğe bağlı) ve yayını girin:
    Yeni yayın
  3. Yazmayı bitirdiğinizde en üstteki Önizleme düğmesini tıklayarak yayının Yayınla düğmesini tıklayarak yayını gönderin.

Resim ekl

Bilgisayarınızdan veya Web'den blog'unuza resim ekleyebilirsiniz. Yayın Düzenleyici araç çubuğunda resim simgesini tıklayın. Bilgisayarınızdaki resme göz atmanızı veya Web'deki resmin URL'sini girmenizi isteyen bir pencere görüntülenir.
Resminizi seçtikten sonra resmin yayınınızda nasıl görüneceğini belirtmek için bir düzen seçebilirsiniz:
  • 'Sol', 'Ortala' ve 'Sağ' seçenekleri blog metninizin resmin çevresinde nasıl yer alacağını özelleştirmenize olanak tanır.
  • 'Resim boyutu' seçenekleri resmin kaydınızda hangi boyutta görüntüleneceğini belirler.
Resminizi yüklemek için RESİM YÜKLE'yi ve 'Resminiz eklendi' yazan bilgilendirme penceresinde TAMAM düğmesini tıklayın. Blogger, blogunuzda yayınlanmak için hazır olan resimleri gösteren kayıt düzenleyicisini açar.
Mobil cihazınızı, Google'ın ücretsiz fotoğraf yazılımı olan Picasa'yı veya bir üçüncü taraf hizmeti olan flickr'ı kullanarak da resim yayınlayabilirsiniz.

Video ekleme

Blog yayınınıza video eklemek için, blog metninizi yazdığınız alanın üst kısmındaki Yayın Düzenleyici araç çubuğunda bulunan film şeridi simgesini tıklayın. 'Blog kaydınıza bir video ekleyin.' yazan bir pencere görüntülenir.
Yüklemek istediğiniz video dosyasını bilgisayarınızdan seçmek için Göz at düğmesini tıklayın. Blogger'ın AVI, MPEG, QuickTime, Real ve Windows Media dosyalarını kabul ettiğini ve videonuzun 100 MB'tan küçük olması gerektiğini unutmayın.
Videonuzu yüklemeden önce 'Video Başlığı' kutusuna bir başlık ekleyip Şartlar ve Koşullar'ı kabul edin (bunu yalnızca Blogger'a ilk kez video eklediğinizde yapmanız gerekir). Ardından VİDEO YÜKLEYİN'i tıklayın.
Videonuz yüklenirken kayıt düzenleyicisinde videonuzun nerede görüntüleneceğini gösteren bir yer tutucu göreceksiniz. Kayıt düzenleyicisinin altında yüklemenin hangi aşamada olduğunu gösteren bir durum iletisi de göreceksiniz. Videonuzun boyutuna bağlı olarak bu işlem genelde beş dakika kadar sürer. Tamamlandığında, videonuz yayın düzenleyicide görünür.

Özelleştirme

Şablonunuz, blog'unuzu özelleştirmenin eğlenceli bir yoludur. Yeni bir blog oluştururken ilk olarak blogunuzun temel tasarımı olacak varsayılan bir şablon seçmeniz istenir. Blog'unuz için çok sayıda şablondan ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacak bir tanesini seçebilirsiniz.
Şablon
Şablon sekmesinde, turuncu renkli Özelleştir düğmesini tıklayarak kullanımı kolay WYSIWYG (“What you see is what you get”) şablon tasarımcımızı kullanmaya başlayabilir veya varsayılan şablonlarımız arasından seçim yapabilirsiniz. Blog'unuzun HTML kodlarını düzenlemek isterseniz gri renkli HTML'yi Düzenle düğmesini tıklayın.
Ayrıca, kullanımı kolay sürükle ve bırak arayüzümüzü kullanarak blog'unuzun tasarımını özelleştirebilirsiniz. İsterseniz blog'unuza slayt gösterileri, kullanıcı anketleri ve hatta AdSense reklamları ekleyebilirsiniz. Blog'unuzun düzeni üzerinde daha aktif bir denetime sahip olmak istiyorsanız HTML'yi Düzenle özelliğini de kullanabilirsiniz. Blog'unuzun yerleşimini düzenlemek için şu adımları uygulayın:
  1. Kumanda panelinizde, özelleştirmek istediğiniz blog'un alt kısmındaki açılır menüden Düzen'i tıklayın.
  2. Burada, mevcut gadget'ları düzenlemek için Düzenle'yi, yeni gadget'lar eklemek içinse Gadget ekle'yi tıklayın.
  3. Gadget Ekle'yi tıkladıktan sonra yeni bir gadget eklemek için istediğiniz gadget'ın yanındaki artı simgesini tıklamanız yeterlidir. Kategoriye göre ayrılmış gadget'lardan birini seçebilir veya pop-up pencerenin sağ üst köşesinde belirli bir gadget'ı arayabilirsiniz.
  4. Seçtiğiniz gadget'a gerekli bilgileri ekledikten sonra turuncu renkli Düzenlemeyi kaydet düğmesini tıklayın. Düzen değişiklikleriniz anında görünür.

Gizlilik ve izinler

Varsayılan olarak blog'unuz herkese açıktır ve İnternet üzerinde herkes tarafından okunabilir. Ancak istiyorsanız özel olmasını da sağlayabilirsiniz. Bu ayarları, Ayarlar | Temel sekmesinden değiştirebilirsiniz.
İzinler ve Gizlilik
  1. "Blog Okuyucuları" bölümünün altında "Herkes" seçeneğinin varsayılan olarak işaretli olduğunu görebilirsiniz. Bu seçeneği 'Yalnızca bu okuyucular' olarak değiştirirseniz Okuyucu Ekle düğmesini görürsünüz.
  2. Okuyucu Ekle düğmesini tıklayıp blogunuza erişim vermek istediğiniz kişinin e-posta adresini girin. Birden fazla kişi eklemek için adresleri virgülle ayırın.
  3. Girilen her adres için blogunuzu görüntüleme erişimi bu adresle ilişkili olan Google Hesabı'na verilir. Adreslerden biri herhangi bir hesapla ilişkilendirilmediyse bu kişiye aşağıdaki üç seçenekten birini yapmasını sağlayan bir davetiye e-postası gönderilir:
    • Mevcut bir hesapta oturum açma.
    • Yeni hesap oluşturma.
    • Blog'unuzu ziyaretçi olarak görüntüleme (hesap gerekmez).

1 yorum: